Sterkt engasjert Bookmaker-Jan: – Gjør som Sverige og Danmark!

«Er det greit at en familie går på dunken så lenge nabogutten får ny fotballdrakt?»

Tittelen stammer fra Spillavhengighet Norge – men der også Den siste bookmaker-gründer og spillpioner Jan Svendsen beskriver dagens spillpolitikk for å være «på bærtur».

Det har vært og er iskaldt mellom norske myndigheter og utenlandske pengespillkjempere. Senest i fjor ble frontene skjerpet da regjeringen foreslo å forby all utenlandsk spillreklame på norske tv-skjermer.

Som du kan se i videoen ovenfor, mener Bookmaker-Jan at norske myndigheter bør stikke fingeren i jorden og skrote dagens enerettsmodell. Her til lands har som kjent Norsk Tipping og Rikstoto monopol på å tilby og markedsføre pengespill.

– Gjør som Danmark og Sverige!

Spillpioner Svendsen mener Norge heller bør følge våre skandinaviske naboer, med tanke på å skulle stake ut riktig kurs i spillpolitikken.

I Danmark har de hatt lisens i syv år, og det fungerer veldig bra! Det som er positivt der, er at 90 prosent av spillomsetningen er innenfor den regulerte modellen, sier han.

DISKUTERTE SPILLAVHENGIGHET: Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping og Jan Svendsen, grunnlegger og styreleder i Coolbet, var nylig blant gjestene i NRK-programmet Debatten.

En lisensmodell innebærer at man åpner for at flere spillselskaper får adgang til det norske markedet, mot at de underlegger seg en rekke myndighetskrav for å beskytte problemspillere og betaler en særskilt skatt på omsetningen.

Det vil gi økte inntekter til samfunnsnyttige forhold og større myndighetskontroll.

– I Sverige er det strammet inn ytterligere når det gjelder spillavhengighet: De har tatt flere grep, blant annet ved å forby bonuser. Kun velkomstbonus er lov, sier det velkjente bookmaker-ansiktet.

Så skal det samtidig være sagt, i rettferdighetens ånd, at Spillavhengighet Norge støtter dagens monopolordning, tross alt.

Men: foreningen retter samtidig kritikk mot politikernes sterke fokus på hvor mye som genereres til idretten gjennom tippemidlene, at de ikke ser at Norsk Tipping er med på å skape trøbbel.

Mange av dem som henvender seg til oss med store problemer begynte med spillene til Norsk Tipping før de havner hos de uregulerte. Det føles ikke bra at midlene til idretten kommer fra familier som sliter, sier Lill Tove Bergmo til VG – og påpeker at det blitt gjort for lite av norske myndigheter.

Ønsker omregulering

Bookmaker-Jan beskriver opplegget som rigget:

– Alle inntekter fra spill går til idretten, som har gjort den helt avhengig av disse. Sånn sett er norsk idrett blitt en pådriver til å øke omsetningen til Norsk Tipping, som er helt på trynet, spør du meg, sier Den siste bookmakers styreformann.

Svendsen mener idrettens overføringer må inn på statsbudsjettet, og altså et lisensregime som i Danmark og Sverige må innføres i Norge. Det vil gi avgifter og skatteinntekter til den norske stat.

Bookmaker-Jan viser samtidig til en interessant sammenligning som illustrerer dagens problematikk.

– Du kan tenke deg en situasjon der Stortinget bestemmer at skoleverket skal finansieres på bakgrunn av avgiftsinntekter på alkohol. Det vil nesten bli det samme, der bevilgningene til skoleverket er avhengig av at det selges nok alkohol i Norge.

– Det er helt på bærtur, faktisk helt latterlig. At det har vært slik i 60-70 år, er for meg en stor gåte, sier spillpioneren, som også etterlyser at de folkevalgte tar den teknologiske utviklingen innover seg.

For når en stadig større andel av omsetningen foregår utenfor norske myndigheters kontroll, vil arbeidet mot problemspilling bli desto vanskeligere.

Se hvordan Den siste bookmaker jobber mot spillavhengighet i denne videoen. Artikkelen fortsetter nedenfor.

 

Støttes av Frp-politiker

Coolbet har for øvrig estisk lisens som er regulert for både estiske og ikke-estiske kunder. Selskapet har en stor andel norske aksjonærer og flere i selskapets ledelse er nordmenn.

Spesialrådgiver i Frp, André Melchior Larssen, har lenge ment at dagens spillmonopol er ødeleggende for Norge.

– Fordi det fører til flere spilleavhengige og mindre penger til idretten. Faktisk bidrar det også til mer aggressiv markedsføring mot nye spillere og de som har spilleproblemer, sier Larsen, når Den siste bookmaker treffer ham i forbindelse med Poker-NM i Dublin.

Det ligger mange skjebner i dagens spillpolitikk i Norge, det ligger mange ødelagte liv og familier. At det er disse pengene som skal være med på å finansiere breddeidrett og frivillighet, synes jeg er synd, sier spesialrådgiveren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRITISK RØST: Andre Melchior Larssen.

 

Med andre ord: Frp-politikeren ønsker et regulert marked der Norsk Tipping og andre spillselskaper skatter på vanlig måte til statskassen. Og at denne beskatningen finansierer breddeidretten og frivilligheten.

Kunnskap = makt

Den spillinteresserte spesialrådgiveren mener også at Norge bør gjøre som våre naboland, og at de folkevalgte har en jobb å gjøre med tanke på den begrensede kompetansen rundt pengespill.

– Det norske politiske miljøet har merket seg at det er en spillisens som har virket noen år i Danmark og at Sverige har gått dit. I det politiske miljøet i Norge, tror jeg ikke man har gjort nok research til å se på hvilke resultater de har  – og hvilke fordeler og ulemper det gir. Her er det for mye følerier i debatten, mener jeg.

– Det er ikke så mange i norsk politikk som kommer med en bakgrunn fra spillindustrien. Den er ganske ny, men vokser som bare det! Vi skulle gjerne ha sett at det var flere som hadde kunnskaper om dette, eller at det ble søkt enda mer av det. Kunnskap er makt, dette handler om fremtiden, avslutter Larssen.

LES OGSÅ: Bookmaker-Mikael:«Pisser på min integritet i kampen mot spillavhengighet»

Se mer av den «Den siste bookmaker»:

 

Velkommen på innsiden av spillbransjen – episode 1

Manchester United snur – spilltopp taper stort – episode 2

Coolbet setter alltid ansvarlig spill først – episode 3

Full krig – episode 4

Ren magi i poker-NM – episode 5

Coolbet elsker engelsk fotball og MGP episode 6

Coolbet Opens første utgave episode 7

Coolbet Open og Kommunepoker episode 8 

Coolbet tar med vinnerne på slottsferie episode 9

Fersk NM-vinner i flaks: – Herregud, jeg er «shaky» episode 10

Rå tipping fikset guttedrøm og tur til Las Vegas episode 11

«En kvart million kroner står på spill, stemningen er til å ta og føle på» episode 12

Bookmaker-Anders om Poker-NM i Dublin; Det har vært en helt utrolig uke episode 13

Thomas (23) måtte le av limo-sjåførens Las Vegas-hyllest, men så … episode 14

Startet tippelag for å realisere guttedrømmen – så skjedde det utrolige! – episode 15

 

«Den siste bookmaker» i sosiale medier:

 

Facebook

Instagram

YouTube

NYHETER